14 Perspectief

In de voorgaande hoofdstukken beschreef ik voornamelijk de problematiek die mezelf betroffen. De nadruk op mezelf want ik kan en mag niet generaliseren dus alles over een kam scheren. Mijn verhaal heeft vooral mezelf erg vooruit geholpen. Maar het zijn wel mijn inzichten en is het mijn waarheid en is het dan ook persoonlijk. Maar hoop natuurlijk ook anderen te helpen en denk daarin voor te gaan.

Aan de andere kant het verhaal is nooit af. Ik ben dan ook nooit klaar en blijven inzichten dagelijks toenemen. Ook is het de puntjes op de i blijven zetten. Maar de zwaarte en het gevecht die ermee gemoeid ging speelt niet meer. Ook de psychische flexibiliteit ook wel de weerbaarheid is sterk toegenomen. Wat me niet meer afgepakt wordt daar geloof ik in.

Maar God voorziet ook in de problematiek die ik mogelijk nog voor de kiezen krijg. Hij is het die de route uitstippelt. Zodat ik nog meer kan groeien en mogelijk de ander met mij. Ik heb dan ook zelfvertrouwen en is mijn vastberadenheid groot. Anderen kunnen mogelijk roet in het eten willen gooien. Daarom moet ik alert zijn en blijven alsook het rechte pad blijven bewandelen. Het is daarin ook belangrijk dat ik eerlijk blijf. Maar hoef daarbij niet alles te vertellen. Ik mag dan ook geheimen hebben maar weet dat het vraagt om ontrafeld te worden.

Mijn vijand

Ik weet mijn vijand is bang en onmachtig maar ligt als een belager op de loer te wachten op een mogelijke misstap van mij. Eerst waren die rollen omgekeerd en was ik bang voor mijn vijand maar nu niet meer. Ook ieder ander als je geen angst voor mij hebt hoef je dat voor niemand of iets meer te zijn. Toch blijf waakzaam. Dat is mijn belofte voor een ieder die me zoekt of zich met mij wil verzoenen. 

De vergeving is overigens altijd aanwezig mits gedragsverandering plaatsvindt toch een rechter ben ik niet. Maar je krijgt de vergeving niet cadeau. Toch uiteindelijk is het God die beslist en enige vrees door ontzag voor hem is noodzakelijk. Daarentegen ben ik onmachtig iemand vrij spreken dat kan ik dan ook niet maar mag evenmin oordelen.

Vrede

De zelfconfrontatie en de eigen begrijpbaarheid is belangrijk niet zozeer voor de ander maar zeer zekers voor jezelf. Ook slachtoffers hebben recht op een verklaring maar daar is een dader vaak ook een van. De slachtofferrol moet de wereld uit pas dan is er ook mogelijk sprake van een totale vrede. Die het universum verder gaat vullen. Dan is er ook sprake van een paradijs waarvan het kwaad vlucht. We worden dan engelen en zijn dan niet langer mens meer. Dit houdt de belofte van een eeuwigheid in die ons dan in verschiet ligt. Het paradijs is iets voor na de dood denken we onterecht. Maar daar wordt eigenlijk een mentale verandering als ook een gedragsverandering mee bedoeld. De eeuwigheid krijg je dan cadeau.

Trouwen

Een engel trouwt niet en is niet gebonden aan een enkele partner. Mensen schijnen te denken dat wel te moeten doen onder andere uit jaloezie en een schijnbare garantie.

We moeten ook vruchtbaar zijn en talrijk worden. Daarmee wordt bedoeld verstandig en wijs en dit vervolgens uit te delen. Niet door als konijntjes tekeer te gaan en zich ongelimiteerd te vermenigvuldigen.

Seks echter is een cadeau maar zonder liefde een gruwel. De geaardheid is van ondergeschikt belang de voorkeur doet er niet toe maar blijft gelijkwaardigheid belangrijk.

De herders

We zijn geen slaven wel de herders van elkaar. Die gezaghebbend zijn. De lijfspreuk voor gezaghebbende zou daarin kunnen zijn neem de ruimte maar binnen je grenzen. Ook streven naar de balans tussen discipline en autonomie, uitleg en overleg moeten ook hoog in het vaandel staan. Dus niet autoritair zijn zoals mijn wil is wet en strenge regels zonder uitleg. Ook niet permissief dus laat maar waaien waarbij weinig grenzen worden gegeven en je zelf maar moet zien wat goed of fout is. Tevens ook niet verwaarlozend van wat maakt mij het uit en een totale onverschilligheid zonder eisen en geen aandacht of betrokkenheid geen ondersteuning en stimulering. 

Rechtvaardigheid moet ons sieren maar heeft bij iedereen een andere klank. Ik kan niet beloven dat we zonder problemen zullen zijn. Maar nog voldoende uitdagingen te verwerken krijgen en soms ook wel de barricade op moeten. Maar dan zijn we legionairs van God een vredelievend en onverslaanbaar leger. We zullen daarnaast stilzwijgende en ondersteunende hulp krijgen middels kracht. Maar ook de technische vaardigheden ontwikkelen waar we nog geen weet van hebben. We staan er dan ook niet alleen voor omdat God weet wat een slachtofferrol is. Ik wist het niet althans kon het niet verwoorden ook door schaamte. Maar mijn kennis en zelfinzichten zijn toegenomen. Door de stilzwijgende hulp van God. Dus God met ons en in ieder geval met mij. 

Ik prijs hem dan ook en ben dankbaar. Vaak ook stilzwijgend maar gemeend.

Met deze woorden besluit ik dan ook mijn verhaal. En ga ik op een andere manier verder.