25 Blijdschap

Ik ben zo gefocust op liefde dat ik de blijdschap in mijn leven niet ervaar en zie. Het is iets waar ik absoluut niet mee bezig ben. Altijd maar bezig met gemis van de liefde die in de psychose volop aanwezig was. Maar een eenzijdig gebeuren leek te zijn en zekers niet gedeeld is geweest.

Het ervaren van blijheid is niet groot in mijn leven. Maar mag me zekers gelukkig prijzen. Waarom doe ik dat dan niet? Weinige schrijven op het niveau waarop ik schrijf. Mijn liefde voor wijsheid die groot is. De aanwezigheid van een vrouw en zelfs een zeer lief hondje. Mijn zelfstandigheid die ik herwonnen heb. Mijn werkzaamheden en daarin ook gewaardeerd wordt. En verder herstel die mijn leven siert. Wat vele mij niet na doen en ga zo verder. Wat dan ook een wereldprestatie is.

De focus op liefde is te groot. Gek genoeg ook nog een psychotische liefde. Die absoluut niet werkzaam is en was. Tevens levensgevaarlijk is geweest. De zin van het leven is dan ook absoluut niet de liefde zelf. Wel het leven op zich. Waarin behalve liefde ook blijdschap een plek verdient. Maar ook genieten en kennis. Mobiliteit en gezondheid en noem nog maar wat meer op.

Geloof, hoop en liefde

Geloof, hoop en liefde en liefde is de grootste maar niet het enige. Een combinatie van allerlei gevoelens zou daarin juist mooi zijn. Prettige gevoelens maar ook dat wat niet prettig is hoort er gewoon bij. Als het laatste geaccepteerd wordt zal hoe gek ook het welbevinden toenemen. En blijdschap je deel worden. Toch blij wordt je niet als je al blij bent. Wel als je het tegenovergestelde overleefd of doorleefd heb. Zo ook met liefde en alle andere prettige gevoelens. Die juist ontstaan door ook de keerzijde te ontdekken en te zien.

Ik ben bekend met een veelvoud aan negatieve gevoelens. Niet zozeer van positieve gevoelens. Maar kan de negatieve gevoelens wel weg strepen. Waardoor ik enkel positieve gevoelens over zou moeten houden. Dit kan mede door ook de negatieve gevoelens in mijn directe omgeving aan te spreken. En van de winst te genieten. Dat is volgens mij de weg van het leven die ik moet bewandelen. Dit zou dan ook blijdschap in mij los moeten maken. Een gegeven wat de spiegelkast mij duidelijk probeert te maken. Spiegelkast en samenleving zijn dan ook mijn gelijken. Waarin ieder mens alsook dier een spiegel op zich is. En mogelijk nog meer.