28 Psy

Ik hou van de psychiatrie zowel van onder als van bovenaf. Lang heb ik gepuzzeld met datgene waar ik mee bezig moest zijn. Was dit nu de religie of humanisme of ook de natuur enzovoorts. Wel mijn wereld werd daardoor onoverzichtelijk groot. Nu echter breng ik alles samen onder de noemer psychiatrie. Waar in feite iedereen en alles onder valt evenals de natuur. Toch wordt het nu een stuk overzichtelijker.

De religie en vele overtuigingen zijn zwart wit. Dat past niet bij mij en kom ik daardoor in conflict met mezelf. De psychiatrie zoals ik hem zie zit in het grijze gebied tussen dus zwart en wit in. Het behelst in feite het gehele kleurenpalet aan mens en dier.

Het is niet zo dat ik God nu onderwaardeer. Maar ook hij is divers van aard en kent zelf ook het hele kleurenpalet. Het gehele kleurenpalet aan mens en dier. Vertelt dan ook meer over God zelf. Je kunt hem daar in al zijn facetten ontdekken. We zijn de gelijke aan God staat er maar we zijn divers. Dat zegt dan ook iets over de diversiteit van God zelf.

Volle omvang

We zullen God nooit in zijn volle omvang ontdekken. Er staat dan ook dat hij niet te vatten is zo groot. Maar dit voor ons mensen ook onmogelijk is. Toch dichtbij komen we wel als we het gehele kleurenpalet aan mens en dier onderzoeken en al dat nog wat meer. Maar dan nog is en blijft het bij benadering. Die benadering is voor mij voldoende ik wil dan ook niet uitgepuzzeld raken.

Ik wil blijven puzzelen van wat hij nou werkelijk is en wat niet. Ik wil echter de aansluiting blijven zoeken en mezelf daarin ontwikkelen. Elk mens herbergt iets van hem. En de mens zie ik zekers terug in de psychiatrie. En die zelfde psychiatrie ook in de bijbel of koran enzovoorts. Anders was het niet nodig. Maar in mindere mate ook mezelf.

Ik leer mezelf ook kennen in de bijbel en elke andere soorten religie en overtuiging. Maar het is niet het een of het andere. We zijn dan ook Gods gelijke maar moeten het wel leren zien. En daar zijn allerlei middelen voor. Religie, psychiatrie en zelfs dier om maar wat te noemen.

Psychische inflexibiliteit is van alle tijden. Psychische flexibiliteit ook. Toch lag het accent op het laatste daar niet op. Psychische flexibiliteit moest ontwikkeld worden. Daar is een stappenplan voor nodig en in die stappenplan behoort ook de religie of welke overtuiging dan ook. Mijn God heet dan ook niet langer God maar Psy. Een naam die je allerlei betekenissen kunt geven. En de inleiding van psychische flexibiliteit kan zijn.