6 Zingeving en psychologie

Bij zingeving denken vele gelovige met bijvoorbeeld God, Christus of de heilige geest te kunnen praten. En hier ook antwoord in te beleven. Maar er is sprake van toch wel een bepaalde afwezigheid door de stilzwijgendheid. Gek genoeg wordt dit vaak ontkent en zien mensen hun eigen kracht dan ook niet.

Mensen praten echter veelal met zichzelf en geven zichzelf dus antwoord. Dit gebeurt ook in de psychiatrie niemand kan dan ook antwoord geven op prangende (levens)vragen. Omdat het veelal niet aansluit of de ander kan of wil er helemaal niets mee. Dit is mede de reden dat medicijnen uitgevonden zijn en je vaak gesommeerd wordt om te accepteren zoals het is. Vooral de dood en rouwprocessen in het algemeen.

Bovenstaande wil echter niet zeggen dat het allemaal nutteloos is. Want je leert juist wel met jezelf te praten en daardoor hopelijk bewust te worden van de eigen krachten. En stilzwijgend krijg je daarin wel de nodige hulp daar geloof ik dan ook wel weer enigszins in. Maar mijn feitelijke geloof is en blijft toch wel het geloof in mijn eigen wil die ook God aanspoort. Wat ik dan ook persoonlijk ervaar en bewust ben.

De waarde leren zien.

Bidden is voor mij dan ook niet helpende en een omhaal aan woorden zekers niet. Maar ik besef wel dat ik door zelfondervinding ben gaan ontdekken wat echt nodig is en daardoor ook weet wat ik wil. Maar heb wel de wijsheid nodig om het goede te willen.

De bijbel zelf heeft daarbij dan wel enige betekenis gehad of was een helpende hand daarin. Er staan dan ook best wel enige belangrijke dingen in. Zoals dat wat dan ook echt waardevol is. Maar moest ik zelf de kracht van mijn wil leren ontdekken. Vaak door de tegenstrijdigheden gevoed. Zo werkte dat ook in de psychiatrie. Er wordt je dan ook niets kant en klaar voorgekauwd. Je zult de kleine lettertjes dan ook zelf moeten leren ontdekken.

Daardoor ontstonden mede mijn waardes en volgt van daaruit dan ook de toegewijde actie. Ook wel het zetten van belangrijke stappen van een geheel eigen en persoonlijke levensreis. Daarbij is het belangrijk te weten dat ik ten alle tijden met mezelf in gesprek ben om wijs te worden. Dat moet ik dan ook blijven doen. Daarmee kan ik dan de eigen kracht ontplooien denk daarbij dan aan mijn wil. Die mogelijk ook anderen te hulp kan schieten.

Wat belangrijk is

Vergeet niet ik ben dus met mezelf in gesprek gegaan en wat ik belangrijk daarin vindt hoeft de ander niet te vinden. Zo ook het geloof, ik vind het niet belangrijk om te weten wat de ander gelooft. Wel in dat waarin ik zelf overtuigd ben geworden door de zelfondervinding. Ook door wat ik daarin bewust ben geworden.

Voor iedereen klinkt geloof dan ook anders in de oren alsook de rechtvaardigheid. Maar dat je met jezelf in gesprek moet gaan zal dan toch wel duidelijk zijn. Een ander kan denken richting aan te geven of een sturende rol te willen bekleden. Maar uiteindelijk ben jij het die het zelf invult. Vergeet niet de overdrachtelijke gedachtengoed van generatie op generatie kan daarbij in de weg staan. Maar ook genetisch bepaald zijn. Toch praten met onszelf doen we allemaal. Van jong naar oud en van een  zwaar Geestelijk gehandicapte tot en met de Einsteins.

Individualisten

In onze contacten vaak een op een. Lijken we samen in gesprek te gaan toch onthoud dat we ten alle tijden een gesprek met onszelf voeren. We zijn dan ook met zijn alle tezamen een oprechte individualist. Maar als we daarnaast aansluiting kunnen vinden met een andere kan dat ook nog betekenisvol zijn.

Aan de andere kant kunnen gesprekken met ons zelf de eenzaamheid teniet doen. Zekers de combinatie met schrijven kan daarin behulpzaam zijn. Want de afhankelijkheid is dan niet meer zo aanwezig. Dat is dan ook het voordeel van het individualisme. Aan de andere kant hebben we de medemens nodig om ons te kunnen spiegelen. Maar ook om de computers te ontwikkelen die ons terzijde staan en ons van dienst kunnen zijn in de communicatie. Want tenslotte willen wij ons kunnen blijven ontwikkelen. En de krachten in ons zelf ontplooien.

Gezelschap is dan ook belangrijk, zoals in sport en spel bijvoorbeeld. Maar je kunt het ook in huis halen met behulp van tv en radio. Maar eerlijk is eerlijk communiceren is belangrijk en mogelijk het allerbelangrijkste. Doe ik dat alleen met mezelf dan kan ik dat uiteindelijk op een bizarre manier met mezelf doen met alle gevolgen van dien. 

De huidige contacten

Ik heb nu meer dan 10 jaar een relatie. Daarvoor had ik merendeels scharreltjes maar ook langdurige. Maar heb nu ook goede ambulante zorg die met hun persoonlijke ervaringen veel voor mij betekenen. Het is dan ook zo dat de vroegere opnames die ik gekend heb en al die scharreltjes mij niet altijd ten goede kwamen. Maar achteraf dus wel want ik weet nu dan ook wat ik werkelijk wil.

De huidige ambulante zorg en mijn relatie nu is toch wel de belangrijkste basis van het moment. Het zijn als het ware levendige ijk punten door de grenzen die ze aangeven. Maar dat is dan ook nodig want ik zie de grenzen niet altijd, ondanks de alsmaar groeiende bewustwording. Waardoor ik met veel meer plezier met mezelf en anderen praat. Maar daarin ook lichamelijke sensaties ervaar maar ik daarin niet afhankelijk ben van anderen. Maar door andere wel gestimuleerd kan worden dus ook een van de redenen andere weer nodig te hebben.

Iets anders

Zingeving is dan ook iets anders dan geloven alleen en individualisme iets anders dan enkel het alleen zijn. We hebben de ander nodig met wie, wat of hoe vullen we dan zelf in. Vaak speelt de behoefte naar een verbinding en mogelijk enkel en alleen de zelfverbinding. De behoefte naar verbinding is dan ook menselijk. Dat mag uiteraard ook jouw God zijn, voor mijzelf is de verbinding met mijn eigen geest het belangrijkste geworden. Mijn geest is toch wel mijn belangrijkste bezit buiten dat heb ik dan ook niets nodig. Het voorziet zich als vanzelf door de wil die er een vrucht van is.

De wil is de vrucht van de levensboom die we zelf zijn. Het succes daarvan hangt af van de wijsheid. Je kunt dan ook het goede of het verkeerde willen. Wil je het goede doen dan betreed je het paradijs die niet ver verwijderd is. En eigenlijk dichterbij is dan je zelf denkt. Maar breek eerst het oude af voordat je het nieuwe betreedt en de vruchten van de levensboom ook wel de geest, zelf plukt. Maar doe je verkeerd dan ligt de welbekende aks aan je voeten. Laat je dan ook lijden door de wijsheid en de wil zal als vanzelf voorzien.